Fie că vorbim despre achiziționarea unui unit dentar, renovarea sau construirea unui cabinet stomatologic, este important de știut că orice modificări sau adăugări aduse unui astfel de spațiu influențează aspectul și dinamica acestuia.
În articolul de astăzi vom discuta despre instalarea unui unit dentar. Când instalăm un astfel de dispozitiv, trebuie să luăm în considerare nu doar dinamica și designul spațiului: este importat să cunoaștem, în mare, despre ce este vorba, cum identificăm racordurile unui unit, cum poziționăm un unit etc.
Pentru o poziționare cât mai exactă a locului de unde vor ieși din pardoseală țevile și cablurile pentru unit, nu uitați să cereți furnizorului dumneavoastră informațiile necesare
Orientativ, racordurile ar trebui să iasă din pardoseală în dreptul gambei pacientului atunci când acesta este așezat în fotoliu.
Înainte de a turna șapa, a pune gresia sau parchetul, nu uitați de celelalte aspecte care influențează buna funcționare a unui unit dentar: apă, aer comprimat, curent, canalizare, țeavă de vacuum și comandă pompă. Dimensiunile recomandate pentru acestea sunt după cum urmează:
1. Apa – țeavă de cupru sau de PVC, prevăzută cu un robinet cu filet interior de ½;
2. Aer – furtun pneumatic de 8 (6 diametrul interior, 8 diametrul exterior) care să reziste la o presiune de 12 bari;
3. Curent – cablu de curent de 2.5 cu împământare;
4. Canalizare – țeavă de canalizare din PVC cu diametrul de minim 32, preferabil 40;
În cazul uniturilor pregătite pentru aspirație chirurgicală cu pompă de vacuum va trebui si:
5. Țeavă de vacuum – țeava de canalizare din PVC cu diametrul de 32 ce va face legătura între pompa de vacuum și unit;
Atenție! Langă pompa de vacuum va trebui să existe și canalizare
6. Comandă pompă – cablu cu 2 fire care să facă legatura între unit și pompa de vacuum.
Robinetul de la țeava de apă trebuie montat cât mai aproape de podea.
Dacă țeava de apă este prea lungă sau restul cablurilor sunt prea răsfirate, nu se va mai putea monta capacul ce le va acoperi. Așadar, toate țevile și cablurile ce ies din pardoseală trebuie încadrate într-un chenar de maximum 20X20 cm.
Dacă doriți să fixați unitul în podea (de cele mai multe ori nu este necesar) aveți nevoie de o schiță exactă a conductelor care trec prin aceasta. În acest fel, puteți evita orice fel de deteriorare sau fisurare a țevilor în momentul introducerii șuruburilor.